ecst.se fotboll
AIK. supportrar

Guld i Molde, Zürich och Salzburg

Söndag 1 maj 2022. Milan kvar i topp - Inter skuggar. Tunga segrar för Everton och Arsenal. Sjätte raka förlusten för Degerfors. ÖIS jumbo efter derbyförlust. Celtic mot ligaguld - oavgjort Old Firm. Molde norska cupvinnare. Zürich säkrade ligaguldet i seriefinalen. Åttonde dubbeln på nio år för Salzburg.

Italien: Serie A

Milan kvar i topp - Inter skuggar

Milan är kvar som tabelletta i Serie A efter 1-0-seger hemma mot Fiorentina. Tvåan Inter bortabesegrade Udinese och skuggar serieledarna.

Med tre omgångar kvar är det alltjämt ovisst i den italienska guldstriden, som står mellan Milan och Inter. Milan toppar tabellen två poäng före Inter. Därefter ett större gap ned till Napoli (sju poäng efter) och Juventus (åtta).

Rafael Meão gjorde enda målet i 82:a minuten när Milan besegrade europacupjagande sjuan Fiorentina. Inter vann med 2-1 mot mittenlaget Udinese efter mål av Ivan Perišić och Lautaro Martínez.

Leonardo Bonucci svarade för båda målen när Juventus 2-1-vann hemma mot jumbon Venezia och därmed säkrade Champions League-spel i höst. Juve är fyra och har med tre omgångar kvar ointagliga tio poäng ned till femman Lazio.

Tunga segrar för Everton och Arsenal

Everton 1-0-besegrade Chelsea och tog tre viktiga poäng i kampen om nytt kontrakt. Arsenal tog hem derbyt mot West Ham och är kvar på Champions League-plats.

Everton ligger på nedflyttningsplats men söndagens 1-0 mot Chelsea efter mål av Richarlison ger hopp. Med en match tillgodo på överiga bottenlag har Everton bara två poäng upp till Leeds och Burnley närmast ovanför nedflyttningsstrecket.

Kampen om de sista Champions League-platserna är fortsatt oviss. Chelsea riskerar att tappa sin tredjeplats efter förlusten mot Everton. Arsenal tog en tung skalp i bortaderbyt mot West Ham. Seger 2-1 efter mål av Rob Holding och Gabriel Magalhães var tredje raka vinsten och innebär att Arsenal är kvar på fjärdeplats, nu bara tre poäng efter Chelsea.

Femman Tottenham besegrade Leicester med 3-1 efter två mål av Son Heung-Min och är fortsatt bara två poäng bakom Arsenal.

För West Ham finns inte längre chans till CL-spel. Tabellsjuan kämpar dock för en plats i Europa League.

Sjätte raka förlusten för Degerfors

Degerfors har fått en blytung start på säsongen. 0-6 hemma mot Elfsborg innebär sex raka förluster och fortfarande ingen poäng.

Söndagens match på Stora Valla var avgjord redan efter 16 minuter. Då hade Elfsborg 3-0 och innan slutsignalen ljöd hade segersiffrorna fördubblats. Rasmus Alm blev tremålsskytt.

Mjällby vände underläge hemma mot Helsingborg till 2-1-seger och är ny tabelltvåa. På tredjeplats finns AIK efter årets första bortavinst, 2-0 mot nästjumbon GIF Sundsvall.

Häcken 3-1-vann över Varbergoch tog sin första vinst på fyra matcher.

ÖIS jumbo efter derbyförlust

Örgryte förlorade även derbyt mot nykomlingen Utsikten (0-2) och är kvar som jumbo i Superettan. Karl Bohm svarade för båda derbymålen som tog Utsikten upp till fjärdeplats.

Celtic mot ligaguld - oavgjort Old Firm

Celtic närmar sig ligaguldet efter 1-1 i söndagens seriefinal mot Rangers. Med tre omgångar kvar har de grönvitrandiga sex poäng ned till Rangers.

Celtic
1-1
Rangers
Norge: Norgemesterskapet

Molde norska cupvinnare

Molde tog hem norska cupen efter 1-0 i finalen mot regerande ligamästarna Bodø/Glimt.

Finalens enda mål kom på straff en kvart från slutet. 19-årige Sivert Mannsverk blev segerskytt med sitt första tävlingsmål för Molde, inför 19 567 åskådare på Ullevaal Stadion i Oslo.

Zürich säkrade ligaguldet i seriefinalen

FC Zürich vann seriefinalen borta mot Basel med 2-0 och säkrade därmed sitt första ligaguld på 13 år.

Med fyra omgångar kvar toppar Zürich tabellen med ointagliga 16 poäng. Seriefinalen i Basel avgjordes strax före paus när Assan Ceesay gjorde 1-0 i 40:e minuten och Nikola Boranijašević satte 2-0 i första halvlekens tredje tilläggsminut.

Zürich är mästare för 13:e gången och för första gången på 13 år. Young Boys har tagit hem ligan de fyra senaste säsongerna, dessförinnan radade Basel upp åtta raka ligatriumfer.

Åttonde dubbeln på nio år för Salzburg

Salzburg tog hem den österrikiska cupen efter klara 3-0 i finalen mot Ried. Därmed har Salzburg tagit hem dubbeln åtta gånger de senaste nio åren.

Salzburg säkrade för ett tag sedan sitt nionde raka ligaguld och har under den perioden tagit hem cupen åtta gånger. Enda plumpen är en finalförlust 2018.

Klubben har totalt nio cupguld - alla vunna sedan 2012.