ecst.se fotboll
Allsvenskan, AIK
Gulsvarta Häcken besegrade svartgula AIK med 4-2 i den allsvenska premiären. Foto: ecst.se

Häcken vinnare i allsvensk premiär

Lördag 2 april 2022. Häcken besegrade AIK och Hammarby slog Helsingborg i den allsvenska premiären. Derbytorsk för Chelsea - City kvar i topp. Bayern utökade ledningen när Dortmund föll. Benzema sköt Real närmare guldet. Premiärseger för Brommapojkarna. Molde startade med seger. Premiärseger för HJK. Ajax utökade serieledningen. Fulham mot Premier League. Zürich tappade poäng i derbyt

Sverige: Allsvenskan

Jeremejeffs hattrick sänkte AIK

Alexander Jeremejeff rivstartade den allsvenska säsongen med ett hattrick när hans Häcken besegrade AIK med 4-2. Hammarby sänkte nykomlingen Helsingborg med 2-1.

Fjolårets kanske största flopplag Häcken fick en strålande start på säsongen och förra årets tätaste försvar, AIK:s, öppnade säsongen med fyra insläppta.

Stor matchvinnare för göteborgarna var Alexander Jeremejeff, som satte 1-0 på straff i tolfte minuten och ökade på till 2-0 bara två minuter senare. Nabil Bahoui reducerade kort därpå men när Oscar Uddenäs tio minuter in på andra halvlek satte Häckens tredje mål kändes matchen avgjord. Det var den definitivt när Jeremejeff slog till för tredje gången en dryg timme in i matchen. Yasin Ayaris reducering en knapp kvart från slutet var mest dekoration.

Hammarby 2-1-besegrade nykomlingen Hesingborg efter mål av Gustav Ludwigson och Williot Swedberg. Assad Al Hamlawi reducerade på tilläggstid.

Derbytorsk för Chelsea - City kvar i topp

Brentford vände underläge i derbyt mot Chelsea till 4-1-seger. Manchester City är kvar i topp efter 2-0 i Burnley men Liverpool skuggar City efter 2-0 mot Watford.

Chelsea såg ut att gå mot sin sjätte raka seger i Premier League när laget tog ledningen i West London Derby mot Brentford. Men de rödvitrandiga gästerna vände på fyra minuter och vann till slut med 4-1.

Manchester City säkrade fortsatt serieledning med två tidiga mål borta mot Burnley. Kevin De Bruyne satte 1-0 i femte minuten, İlkay Gündoğan 2-0 i 25:e. Och så slutade också matchen. City toppar tabellen en poäng före Liverpool, som 2-0-besegrade Watford efter mål av Diogo Jota och Fabinho.

Åttan Wolverhampton tog hem West Midlands-derbyt mot Aston Villa, 2-1, och förbättrade chanserna att kröna säsongen med en europacupplats. Inte minst som sjuan Manchester United bara fick 1-1 hemma mot Leicester.

Bayern utökade ledningen när Dortmund föll

Bayern München toppar Bundesliga med hela nio poäng efter 4-1 i Freburg samtidigt som tvåan Borussia Dortmund föll med samma siffror hemma mot RB Leipzig.

Eftersnacket kring Bayerns seger över Freiburg handlade dock om att Bayern ett kort tag spelat med tolv spelare efter en miss i samband med ett dubbelbyte vid ställningen 3-1.

Borussia Dortmund spelade för första gången den här säsongen inför ett fullsatt Signal Iduna Park. Men 81.365 åskådare fick se gästerna vinna med komfortabla 4-1 och Dortmund därmed tappa tre poäng i guldstriden.

Benzema sköt Real närmare guldet

Två nya mål för överlägsna skyttekungen Karim Benzema gav Real Madrid 2-1 mot Celta Vigo och därmed serieledning med hela tolv poängs marginal.

Med bara åtta matcher kvar att spela är alltså Real i överlägsen ledning. Tvåan Sevilla spelar borta mot formstarka Barcelona på söndag och skulle hemmalaget vinna kommer trion Sevilla, Atlético Madrid och Barcelona alla stå på lika många poäng - lika långt bort från Real.

Karim Benzema är lika överlägsen i skytteligan som hans Real är i ligatabellen. Lördagens två mål innebär totalt 24 fullträffar - tio fler än någon annan.

Premiärseger för Brommapojkarna

Nykomlingarna Brommapojkarna öppnade Superettan med en 2-1-seger hemma mot Västerås SK. Jönköpings Södra tog ledningen två gånger om hemma mot AFC Eskilstuna, som dock vände och vann med 3-2.

Molde startade med seger

Den norska ligan drog igång med två matcher. Molde, som slutat tvåa fyra gånger de senaste fem åren, startade med en 1-0-seger hemma mot Vålerenga. Enda målet gjordes av backen Martin Linnes, som gjorde sitt första ligamål sedan maj 2019. Nykomlingen HamKam hade 2-0 mot Lillestrøm men fick nöja sig med 2-2.

Premiärseger för HJK

Veikkausliiga hade premiäromgång under lördagen. Regerande mästarna HJK öppnade med en 1-0-seger hemma mot Honka inför omgångens största publik - 4.650 åskådare.

Ajax utökade serieledningen

Ajax utökade serieledningen i Eredivisie efter en 3-1-seger mot Groningen samtidigt som tvåan PSV spelade 3-3 mot Twente. Med sex omgångar kvar att spela har Ajax fyra poängs försprång.

Fulham mot Premier League

Fulham tog ett stort steg mot Premier League efter 2-0 i bortaderbyt mot Queens Park Rangers. Fulham toppar Championship åtta poäng före Bournemouth och med hela 14 poäng ned till Huddersfield närmast under uppflyttningsstrecket.

Zürich tappade poäng i derbyt

Serieledande FC Zürich tappade poäng i derbyt mot bottenlaget Grasshopper, 1-1. Poängtappet till trots är serieledningen solklar - 13 poäng ned till tvåan Basel.

13:00 Rangers - Celtic

Premiership Old Firm, seriefinal och nyckelmatch i guldstriden. Celtic toppar tabellen tre poäng före Rangers. De sex senaste derbyna har slutat med fem hemmasegrar och en oavgjord.

20:45 Juventus - Internazionale

Serie A Toppmöte mellan två lag på väg i olika riktningar. Juve har radat upp fyra raka segrar och rusat upp till fjärdeplats, Inter har en ynka seger på de sju senaste och gått från serieledning till tredjeplats, sex poäng efter ledande Milan och bara en före Juve.

21:00 Barcelona - Sevilla

La Liga Toppmöte mellan trean och tvåan i La Liga. Sevilla är på väg att kryssa borta sig från guldstriden. Sju oavgjorda på de nio senaste ligamatcherna innebär 14 tappade poäng och just nu nio upp till ledande Real Madrid. Barcelona är tre poäng bakom Sevilla och kommer till spel med fem raka segrar och 13 raka utan förlust. Lagets mediokra start innebär att det blir svårt att komma ikapp Real, men andraplatsen finns alla gånger inom räckhåll.