ecst.se fotboll
fotboll, publik

Kroatien besegrade Marocko i bronsmatchen

Lördag 17 december 2022. Kroatien tog sin tredje VM-medalj sedan 1998 när Marocko besegrades med 2-1. Bara Tyskland har tagit fler medaljer under samma period.

Internationellt: 2022 FIFA World Cup

Tredje VM-medaljen för Kroatien

Kroatien tog hem VM-bronset efter 2-1 mot Marocko. Alla tre mål kom i första halvlek.

1998 debuterade Kroatien i ett VM-slutspel och tog brons direkt. I förra VM (2018) blev det final och i år en ny tredjeplats. Räknar man medaljer sedan 1998 är det bara Tyskland som tagit fler. Frankrike har också tre medaljer men varken Brasilien, Argentina, Italien eller Spanien kommer upp i lika många. Det sätter lite perspektiv på kroaternas prestation.

Matchen om tredjepris rivstartade med varsitt tidigt mål. Joko Gvardiol sköt Kroatien till ledning i sjunde minuten och Achraf Dari kvitterade bara ett par minuter senare. Segermålet kom i 42:a minuten och signerades Mislav Oršić.

Afrika är fortfarande utan VM-medalj men Marocko har åstadkommit den bästa slutplaceringen någonsin för ett afrikanskt land.

Kroatien
2-1
Marocko
England: Championship

Burnley vände och vann

Serieledande Burnley vände underläge hemma mot Middlesbrough till en 3-1-seger efter tre mål på tolv minuter.

Segern var Burnleys tredje raka och ger sex poängs ledning före tvåan Sheffield United, som dock har måndagens match mot Wigan tillgodo.

Blackburn Rovers vann toppmöte borta mot Norwich med 2-0 och är kvar på tredjeplats medan Norwich tappade fjärdeplatsen till Watford.

Ipswich tappade serieledningen

Ipswich förlorade bortamötet mot Wycombe med 0-1 och tappade serieledningen i League One till Plymouth Argyle, som 2-1-besegrade jumbon Morecambe. Plymouth toppar den engelska tredjedivisionen två poäng före Ipswich. Trean Sheffield Wednesday radade upp sitt tredje raka kryss och är fyra poäng bakom Plymouth.

England: League Two

Leyton Orient stärkte ledningen

Bara två av lördagens elva matcher i League Two kunde genomföras. Leyton Orient besegrade Sutton United med 2-0 och utökade sin serieledning. Londonklubben är sju poäng före tvåan Stevenage och har hela 16 poäng ned till fyran Swindon närmast under uppflyttningsstrecket.

Dagens inställda

13

Inte mindre än 13 av lördagens matcher i League One och League Two ställdes in på grund av väderförhållanden.

Dagens snitt

15.965

Lördagens åtta matcher i den engelska tredjedivisionen lockade i genomsnitt 15.965 åskådare. Toppnoteringarna var Derbys 24.334 mot Forest Green Rovers ocg Sheffield Wednesdays 22.285 mot Oxford.

Skottland: Premiership

Sent segermål för Celtic

Callum McGregors mål i 87:e minuten blev matchens enda när Celtic vann toppmötet borta mot trean Aberdeen. Celtic har vunnit alla säsongens 16 ligamatcher förutom en och toppar ligan nio poäng före Rangers.

Spanien: Segunda División

Las Palmas i serieledning

Las Palmas bortabesegrade Villarreal B med 1-0 och klev upp som ny serieledare, två poäng före Eibar som i morgon spelar toppmöte borta mot trean Levante.

Italien: Serie B

Mållöst toppmöte i Reggio

Toppmötet mellan tvåan Reggina och trean Bari slutade mållöst. Reggina behåller andraplatsen tre poäng bakom ledande Frosinone, Bari är kvar som trea och tre poäng efter Reggina.

Portugal: Taça da Liga

Benfica ute ur ligacupen

Benfica fick bara 1-1 i den avgörande gruppfinalen mot Moreirense och är därmed utslagna ur den portugisiska ligacupen.

Kvartsfinalerna spelas 19-22 december och för Moreirenses del väntar Arouca. Sporting CP har vunnit ligacupen fyra gånger de senaste fem åren och möter Sporting Braga.

16:00 Kroatien - Marocko

2022 FIFA World Cup Kroatien har chans till tredje medaljen på de sju senaste VM-turneringarna. Lyckas kroaterna med det har laget under denna period tagit fler medaljer än såväl Brasilien, Spanien som Italien. Marocko kan bli första afrikanska nation någonsin på prispallen. Båda lagen har spelat med små marginaler under turneringen och haft flyt i straffavgöranden men båda fick soppatorsk i semifinalen. Kroatien föll 0-3 mot Argentina, Marocko med 0-2 mot Frankrike.

16:00 Burnley - Middlesbrough

Championship Serieledande Burnley tar sig sakta men stabilt allt närmare en återkomst i Premier League. Just nu har laget åtta poäng ned till tredjeplats- Burnley gör klart flest mål av alla i Championship. Middlesbrough ligger på en medioker tolfte plats, men är med fyra segrar och en oavgjord på de fem senaste ligans allra formstarkaste lag. Den formtoppen har tagit laget från botten till mitten och just nu saknas inte mer än fyra poäng för en playoffplats.

Söndag 18 december 2022
16:00 Argentina - Frankrike

2022 FIFA World Cup Dags att kora 2022 års världsmästare! Finalen spelas mellan två topprankade förhandsfavoriter. Argentina chockstartade med förlust mot Saudiarabien men har sedan dess radat upp fem raka segrar varav en på straffar. Frankrike öppnade gruppspelet med två segrar och kunde kosta på sig förlust i den sista, därefter tre raka segrar till finalen.
Finalen avgör dessutom vem som blir VM:s skyttekung. Både Lionel Messi och Kylian Mbappé står på fem mål vardera.
Båda finalisterna har två VM-guld sedan tidigare. Frankrike kan bli den tredje nationen efter Italien och Brasilien att försvara en VM-titel. Argentina jagar sitt första guld på 36 år och vill inte bli först att rada upp tre finalförluster i följd.