ecst.se fotboll
Fotboll
Foto: Ahmad, Unsplash

Fredag 3 april 2020.

Ingen hemmamatch sedan 1993 för Qarabağ

Azerbajdzjan. Azerisk fotboll domineras av Qarabağ FK, en klubb som inte spelat en hemmamatch sedan 1993 men trots det är på väg mot sjunde raka ligaguldet.

Qarabağ Futbol Klubu kommer ursprungligen från Ağdam i den azeriska enklaven Nagorno-Karabach. Ağdam, även kallad Kaukasus Hiroshima, är en spökstad sedan 1993 då staden förvandlades till ruiner i kriget mellan Armenien och Azerbajdzjan. Qarabağ FK flyttade till huvudstaden Baku och har blivit kvar där sedan dess.

Qarabağ vann både ligan och cupen just 1993 men tappade sedan successivt mark och blev ett mittenlag. Men ett förvandlingsnummer signerat Gurban Gurbanov har tagit laget tillbaka till toppen, starkare än någonsin. Sex raka titlar i Azərbaycan Premyer Liqası och på god väg mot sjunde. Dessutom är Qarabağ numera återkommande i europacupernas gruppspel. Laget har gruppspelat sex säsonger i följd och tagit poäng av såväl Inter, Monaco som Atlético Madrid.

Tidigare stjärnspelaren Gurban Gurbanov anses vara förklaringen. Han tog över 2008 och har implementerat ett Tiki-taka-spel och därför har Qarabağ kallats för Kaukaus eget Barcelona. Gurbanov är inne på sin tolfte säsong som Qarabağs tränare.

Med 20 omgångar av totalt 28 spelade toppar Qarabağ tabellen åtta poäng före landets historiskt sett framgångsrikaste klubb Neftçi.

Fler klubbar i exil

Shakhtar Donetsk Derry City

Qarabağ är inte ensam om att leva i exil. Ett större exempel är ukrainska Shakhtar Donetsk, som 2014 tvingades bort när Donetsk förvandlades till skådeplats för kriget mellan Ukraina och ryska separatister. Shakhtar flyttade först till Lviv och 2017 vidare till Kharkiv. Klubbens storhetstid ägde rum under några år fram till krigt med seger i Europa League 2009 och kvartsfinal i Champions League 2011 som höjdpunkter. Hemma i Ukraina är laget alltjämt etta före Dynamo Kyiv med åtta av de tio senaste ligatitlarna.

Ett annat annorlunda exempel är Derry City, som dock alltid varit hemmahörandes i nordirländska Londonderry. Men det är en stad som präglats av politiska oroligheter och dessa låg bakom att klubben 1985 började spela i den irländska ligan istället. Därför har klubben blivit både nordirländska mästare (1965) och irländska mästare (1989 och 1997) och har dessutom ett antal cuptitlar från båda sidor gränsen.

Albanien Andorra Armenien

Europa runt

Med speluppehåll på grund av Corona-restriktioner fördriver vi tiden med en rundtur i fotbollseuropa. Häng med i en serie av mer eller mindre intressanta inblickar. Serien började 31 mars och här är tidigare avsnitt:
Albanien: 19 tränarbyten på 26 omgångar
Andorra: Ständiga topplaget hotas av mästarrookie
Armenien: Inget lag nedflyttat på elva år

Internationellt

Europa runt

Första segern för Dinamo Minsk

Vitryssland. Dinamo Minsk tog säsongens första seger när Torpedo BelAZ besegrades med 2-0. För nykomlingen Belshina Bobruisk innebar fredagen tredje förlusten på lika många matcher efter 0-1 i jumbofinalen hemma mot Gorodeya.

Agendan

Agendan

Lördag 4 april 2020

16:30 BATE Borisov - Rukh Brest

Vysheyshaya Liga . Tidigare dominanten i vitrysk fotboll, BATE Borisov, har öppnat säsongen med två raka förluster och är nästjumbo. Nykomlingen Rukh har tre poäng i bagaget.

Uppdateringar

Uppdateringar

De senaste uppdateringarna

Söndag 29 mars 2020

Island, Lengjubikar : Gruppspel Ny tävling!
Montenegro, Crnogorska kup : KvartsfinalerNy tävling!

Lördag 28 mars 2020

Belarus, Superkubok Belarus : Ny tävling!
Estland, Eesti superkarikas : Ny tävling!
Färöarna, Stórsteypadystur : Ny tävling!
Georgien, Szakartvelosz Szapehburto Szupertaszi : Ny tävling!
Gibraltar, Rock Cup : Kvartsfinaler
Kazakstan, Kazakstan Superkubok : Ny tävling!
Kosovo, Kupa e Kosovës : KvartsfinalerNy tävling!
Litauen, LFF supertaurė : Ny tävling!
Nordmakedonien, Kup na Makedonija : KvartsfinalerNy tävling!
Nordirland, Irish Cup : KvartsfinalerNy tävling!
Rumänien, Cupa României : KvartsfinalerNy tävling!

Tisdag 17 mars 2020

Georgien, Umaglesi Liga Ny tävling!

Söndag 15 mars 2020

Estland, Meistriliiga Ny tävling!
Lettland, Virslīga Ny tävling!
Litauen, A Lyga Ny tävling!
Belarus, Vysheyshaya Liga Ny tävling!

Lördag 14 mars 2020

Kazakstan, Premjer-Liga Ny tävling!

Onsdag 11 mars 2020

Armenien, Hayastani Ankaxowtyan Gavat : Semifinaler
Ukraina, Kubok Ukraina : Kvartsfinaler
Ungern, Magyar Kupa : Kvartsfinaler

Tisdag 10 mars 2020

Belarus, Kubok Belarus : Kvartsfinaler
Estland, Eesti Karikas : Kvartsfinaler
Irland, League of Ireland Cup : Kvartsfinaler Ny tävling!
Polen, Puchar Polski : Kvartsfinaler