ecst.se fotboll
fotboll
Foto: ecst.se

Grus i Juventus segermaskin

Onsdag 15 juli 2020. Tredje raka utan seger för Juve. Spurs på EL-plats. Porto säkrade ligaguldet. Tilläggstid räddade Helsingborg och Djurgården.

Spurs på EL-plats

Premier League. Två mål av Harry Kane gav Tottenham 3-1 i Newcastle och avancemang till Europa League-status.

Fjolårets Champions League-finalister Tottenham riskerar att missa europacupspel. Men tisdagens 3-1 i Newcastle innebär att laget åtminstone för ett dygn framöver är på sjunde och sista Europa League-plats.

Sheffield United återtar sjundeplatsen vid seger i onsdagens bortamöte med Leicester.

Sexan Wolverhampton spelade 1-1 i Burnley och tappade två viktiga poäng i europacupjakten. Arsenaö vände underläge mot Liverpool till 2-1-seger och är med som utmanare i samma jakt.

Tredje raka utan seger för Juve

Serie A. Den vanligtvis stabila segermaskinen Juventus har fått grus i guldmaskineriet. 3-3 hemma mot Sassuolo innebär sju poängs försprång till tvåan Atalanta.

Juve hade 2-0 borta mot Sassolo redan efter tolv minuter men hemmalaget vände till 3-2 innan serieledarna räddade en poäng. Lazio bröt en tre matcher lång förlustsvit med ett 0-0-resultat mot Udinese.

Juve toppar alltjämt tabellen, sju poäng före Atalanta och åtta före Lazio. Inter har nio poäng upp men också en match mindre spelad.

Porto säkrade ligaguldet

Primeira Liga. Porto säkrade det portugisiska ligaguldet med en 2-0-seger i toppmötet med Sporting CP.

Med två omgångar kvar att spela toppar Porto tabellen ointagliga åtta poäng före Benfica. Just dessa båda klubbar har tagit hem de senaste 18 ligatitlarna. Benfica har dominerat de senaste åren med fyra raka ligaguld 2014-17 samt förra säsongen.

Portugisiska mästare 1935-2020

37 titlar: Benfica
29: Porto
18: Sporting CP
1: Belenenses
1: Boavista

Tilläggstid räddade Helsingborg och Djurgården

Allsvenskan. Helsingborg kvitterade mot IFK Göteborg på tilläggstid och Djurgården besegrade Falkenberg med mål efter ordinarie tid. AIK fick arbetsro med en hemmaseger mot Sirius.

Inhopparen Assad Al Hamlawis kvittering till 1-1 borta mot IFK Göteborg innebar att Helsingborg tog poäng för tredje matchen i följd och därmed överlämnade sistaplatsen till Falkenberg. Nya jumbon var på väg mot ett mållöst resultat borta mot Djurgården, som dock gjorde matchens enda mål genom Aslak Witry i 93:e minuten.

Ett hårt pressat AIK 1-0-besegrade överraskningsgänget Sirius efter Henok Goitoms 1-0 en dryg kvart från slutet.

Internationellt

Europa runt

Agendan

Agendan

Onsdag 15 juli 2020

19:00 AIK - Sirius

Allsvenskan . AIK har en svårslagen förmåga att med högt ställda förväntningar hamna på efterkälken redan under våren. Årets säsong är inget undantag och fyra raka utan seger, varav förlust mot jumbon senast, sätter extra stor press på de svartgula. Sirius är tvärtom en positiv överraskning. Bara en förlust hittills och tätkänning.

18:00 Brentford - Preston North End

Championship . Formstarka Brentford radar upp segrar och har chans på en direktbiljett till Premier League. Preston är två poäng från playoffplats men inte i samma fina form.

21:15 Arsenal - Liverpool

Premier League . Arsenal förlorade nyckelmatchen och derbyt mot Tottenham senast. Nu är det bara segrar som gäller om laget ska nå europacupspel i höst. Redan klara mästarna Liverpool har inget att spela för.

21:45 Sassuolo - Juventus

Serie A . Juventus är på väg mot nytt ligaguld men utmanas fortfarande av såväl Inter, Lazio som Atalanta. En poäng på de två senaste tyder på lite guldfrossa, minsann. Sassuolo har radat upp fyra raka segrar och kan nå en Europa League-plats om sviten förlängs.

Torsdag 16 juli 2020

18:00 Leeds United - Barnsley

Championship . Serieledande Leeds mot jumbon Barnsley. Seger och Leeds är i praktiken klara för Premier League. Barnsley har tre poäng upp till säker mark och är i stort behov av poäng för att klara sig kvar.

19:00 Leicester City - Sheffield United

Premier League . Leicester har tappat formen och med den satt sin Champions League-status på spel. Fjärdeplats just nu men Manchester United är jämsides och bakom jagar både Wolverhampton och kvällens motståndare Sheffield United. Sheffield har fem poäng upp till CL-status men riskerar samtidigt att bli av med sin Europa League-plats.

19:00 19:00 Häcken - Elfsborg

Allsvenskan . Häckens förlustnolla sprack mot Mjällby i söndags. Elfsborg är fortfarande obesegrade och måndagens 2-1 i Kalmar tog laget upp till andraplats.

21:00 Real Madrid - Villarreal

La Liga . Seger för Real Madrid och laget är spanska mästare! Formkurvan pekar spikrakt uppåt. Villarreal försvann ur Champions League-jakten i helgen och kan teoretiskt sett även gå miste om Europa League-spel.