ecst.se fotboll
Weserstadion, Werder Bremen
Weserstadion, Werder Bremen. Foto: Marjan Grabowski, Unsplash

Måndag 18 maj 2020.

Tungt i norr

Bundesliga. Norra Tysklands enda representant i högsta serien, Werder Bremen, föll tungt hemma mot Bayer Leverkusen och är med en poäng på de sex senaste ligamatcherna på väg ur Bundesliga.

Norra Tyskland dräneras på topplag. Våren 2018 åkte Hamburger SV ur Bundesliga, våren 2019 var det Hannovers tur. I år ser det ut att bli Werder Bremens tur. 1-4 hemma mot Bayer Leverkusen innebär en poäng på de sex senaste matcherna och att nästjumbon Bremen var det enda bottenlaget som blev utan poäng i den första omgången sedan Corona-uppehållet. Avståndet upp till kvalplats ökade till fem poäng.

Skulle Werder Bremen åka ur samtidigt som ett formsvagt Hamburger SV åter igen missar uppflyttning från 2. Bundesliga står norra Tyskland utan representation i toppen näst säsong.

För Bayer Leverkusen ser det bättre ut. Segern innebär att det bara fattas en poäng till Champions League-plats. Leverkusen har tvärtemot Bremen bara tappat poäng en gång på de sex senaste och fortsätter laget så stabilt finns chans till guldstrid.

Celtic mästare när Skottland stängde säsongen

Premiership. Under måndagen fattade även Skottland beslutet att stänga säsongen 2019-20, åtta omgångar från slutet. Klara serieledarna Celtic korades till mästare och Hearts åker ur.

Corona-pandemin håller de brittiska öarna i sitt grepp, så hårt att skotsk fotboll inte fann det mödan värt att vänta längre. Med 30 av totalt 38 omgångar spelade avslutas ligaspelet. Celtic toppar tabellen med 13 poäng till tvåan Rangers och koras till mästare för nionde säsongen i följd.

Heart of Midlothian, eller Hearts som laget kallas, åker ur och ersätts nästa säsong av Dundee United (den skotska andradivisionen stängdes redan 15 april).

Ingen vinnare i cupen men väl i ligacupen

Cuperna. Även den skotska cupen ställs in. Turneringen var framme vid semifinalerna Hearts-Hibernian och Celtic-Aberdeen.

Den skotska ligacupen fick dock en vinnare denna säsong eftersom finalen spelades redan i december. Celtic finalbesegrade Rangers med matchens enda mål.

Nionde raka för för tredje gången

För tredje gången i skotsk fotbollshistoria tar ett lag hem ligan för nionde säsongen i följd.

Första gången det hände var 1966-74 när Celtic efter elva år utan guld radade upp nio raka. Bedriften upprepades av Rangers 1989-97 och alltså på nytt av Celtic 2012-20.

Räknar man totalt antal ligaguld är det fortfarande fördel Rangers med 54 titlar medan Celtic står på 51. Närmaste utmanare till Old Firm-duon är Aberdeen, Hearts och Hibernian med fyra ligaguld vardera.

Senaste varken Celtic eller Rangers vann ligan var säsongen 1084-85 då Aberdeen segrade.

Skotska mästare 1891-2020

54 titlar: Rangers
51: Celtic
4: Aberdeen
4: Heart of Midlothian
4: Hibernian
2: Dumbarton
1: Motherwell
1: Kilmarnock
1: Dundee FC
1: Dundee United
1: Third Lanark

Internationellt

Europa runt

Femte ligan som stänger ned

Internationellt Skotska Premiership blev den femte europeiska ligan att kapitulera och stänga säsongen på förhand. Sedan tidigare har Frankrike, Nederländerna, Belgien och Luxemburg avslutat säsongen.

Agendan

Agendan

Måndag 18 maj 2020

20:30 Werder Bremen - Bayer Leverkusen

Bundesliga . Leverkusen var i riktigt bra form när Corona-uppehållet kom, har bara två poäng upp till Champions League-plats och kan rent av utmana om guldet. För nästjumbon Werder Bremen kom uppehållet lägligare. En poäng på de sex senaste och fyra poäng upp till kvalplats.

Tisdag 19 maj 2020

18:30 Paide - Tulevik Viljandi

Meistriliiga . Den estniska ligan hann bara med premiäromgången innan Corona-uppehållet. Två månader senare är det dags för andra omgången. Paide öppnade säsongen med en 8-1-seger.